Villa Klingkenberg

Deze villa is gerealiseerd op een nieuw aangewezen landgoed van 23 hectare in de nabijheid van Nijkerk. De positie van de villa is zorgvuldig bepaald op basis van de kijkrichtingen vanuit de villa. Tevens definieert de positie van de villa drie gebieden op de kavel; het open landschap, de entree van het terrein, en de boomwal met de daaraan verbonden een beschutte plek.

Het gebouw beslaat een 2-tal bouwlagen, waarvan het onderste deel nagenoeg ondergronds is gerealiseerd.  Het terrein is enigszins opgehoogd, waardoor de bovenste bouwlaag als een ‘dienblad’ zich losweekt van het landschap, en daarmee een vrij en ruim uitzicht verkrijgt.

Het totaal beslaat een kleine 500 m2 per laag. De villa is voorzien van geperforeerd cortenstaal staal, waarin een patroon van de nabijgelegen rietkragen zijn verwerkt.

In het hart van deze villa is het dak ‘opengesneden’, hier bevind zich het indirecte daglicht naar de kelder en er is een groenvoorziening toegevoegd. Op deze wijze wordt de doorwaadbaarheid van het gebouw versterkt en worden de zichtlijnen geaccentueerd.